Recommended Posts

2007 SX6. I've got a slight knock and I've sussed it out to be engine mounts. Putting the car in Drive and giving it a slight rev whilst foot is on brake can replicate the noise. Last service, I noticed the top stay (dogbone) was split, so I just replaced that, but I'm sure the other mounts are also shot now.

Has anyone done mounts before? Left and right look easy enough.

Is the front one ACM (Active Control Mount) with the fluid dampening? Do these actually fail like rubber mounts or more likely the hoses or electronics failing? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 hours ago, Zerko said:

Is the front one ACM (Active Control Mount) with the fluid dampening?

I haven't done engine mounts as yet for my 50 series and I'm unsure if they differ on the 40.

I believe they are all fluid damped mounts.(hydraulic),including the ACM. The dog bone isn't obviously.

There are plenty on ebay.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have not yet had to replace the engine mounts on my 2006 Aurion now with about 219K on the odometer. I bought it used with about 165K on the odometer.

No problems with the top engine mount although I have been intending to reinforce it with Sikaflex.

https://www.supercheapauto.com.au/p/sikaflex-sikaflex-auto-adhesive---227-150ml/284175.html#q=sikaflex&lang=en_AU&start=4

Share this post


Link to post
Share on other sites

So I just had a look to see if the lower front mount is ACM and it is. It has the vacuum and electrical coming off it. I don't believe this one fails in terms of rubber perishing, but may fail by split vacuum lines or electrical fault or possibly the diaphragm in it.

The two other mounts do not have vacuum lines going to them so I don't think they are ACM nor have fluid in them. We'll see when I pull them out in the next few days.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Front mount is vacuum controlled, if you follow the lines they go back to the air intake. I wouldn't think that would be much of a problem

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, Zerko said:

The two other mounts do not have vacuum lines going to them so I don't think they are ACM nor have fluid in them. We'll see when I pull them out in the next few days.

I'd be interested to see this too. I'll stand corrected on the front ACM mount, but I believe the others are fluid filled ( sealed units). Perhaps this is why the Aurion is so smooth ? The engine vibrations are dampened via the engine mounts.

I had a quick look at replacement ones on ebay. Take a look at these and have a read in the description, primarily the TruPro mounts. I'd really be interested to see the real world result of fluid vs rigid mounts, especially for the Aurion. Would it alter its smooth characteristic I wonder..

https://www.ebay.com.au/itm/Front-Engine-Mount-For-TOYOTA-Aurion-GSV40R-GSV50R-2GRFE-Auto/142732246962?fits=Model%3AAurion|Make%3AToyota&hash=item213b813fb2:g:Ka8AAOSwyLpdXU8l:sc:AU_Regular!2148!AU!-1


https://www.ebay.com.au/itm/RH-Engine-Mount-For-TOYOTA-Aurion-GSV40R-GSV50R-2GRFE-Auto-High-quality/152956415324?fits=Model%3AAurion|Make%3AToyota&hash=item239ce9ad5c:g:L9QAAOSw0fJdXU8p:sc:AU_Regular!2148!AU!-1

Complete Listings
https://www.ebay.com.au/sch/m.html?_odkw=&fits=Model%3AAurion|Make%3AToyota&_ssn=superspares&hash=item211639bdc1%3Ag%3Ae0IAAOSwQypdXSJH%3Asc%3AAU_Regular!2148!AU!-1&item=142106803649&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2046732.m570.l1313.TR3.TRC1.A0.H0.XAurion+engine+mount.TRS0&_nkw=Aurion+engine+mount&_sacat=0

Edited by Tony Prodigy

Share this post


Link to post
Share on other sites

So... I went to pull out the lower engine mounts, but when I went to undo the top dogbone, one of the bolts wasn't done up real tight. I thought, that wouldn't have helped. Anyway, I was already half way through. Up on jack stands, wheels were off, underbody tray was off, so I decided to pull out the lower right mount anyway to inspect it. The clunk was coming from the RHS and you could bring it on with throttle on and off. I hadn't bought mounts yet, so I thought I'd better make sure it was that. 

The mount was fine. Not split. Maybe not quite as stiff as new, but couldn't see anything wrong with it. It has rubber that the top, not sure if the bottom is fluid filled. Couldn't tell by shaking it. Wasn't leaking at all.

Didn't pull out the centre or left, but undid the bolts to get the right one out.

Put it all back together (with everything tight - didn't bother getting the torque wrench out), went for a test drive and all is good. No clunk. Wasted a couple of hours that would have been spent on watching TV series anyway.

IMG20200729200820.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Zerko said:

Put it all back together (with everything tight - didn't bother getting the torque wrench out), went for a test drive and all is good. No clunk. Wasted a couple of hours that would have been spent on watching TV series anyway.

Interesting viewpoint but it all depends upon the TV series etc.

I would much rather be tracking down and resolving that clunking noise. In fact, I would be rather pleased that it was fixed or annoyed if it was caused by my stuff up. Better to tighten a few bolts now rather than have to be replacing parts at a later date. Anyway,these days, I spend more time looking at YouTube videos than watching TV.

Share this post


Link to post
Share on other sites
32 minutes ago, campbeam said:

Anyway,these days, I spend more time looking at YouTube videos than watching TV.

Haha, I'm the same unless I am watching an excellent TV series, usually a HBO or Netflix original..

Jack, good to hear you didn't find anything significant. Your time wasn't wasted mate. It's better to get in there and poke around, familiarise yourself with the inner workings of your car and making sure it's safe. Best way to learn. I'm sure that as my car ages, it will require more wrenching by me, which will inevitably give me more learning experiences. Thank God for you tube.

Looks like the loose dog bone mount may have been the culprit. I'll have to check mine too. Things can get loose over time and the occasional once over with a socket set is advisable. 

I am yet to know if they are in fact fluid filled. Part of me thinks they are, but I'll try and find out.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Tony Prodigy said:

Haha, I'm the same unless I am watching an excellent TV series, usually a HBO or Netflix original..

Jack, good to hear you didn't find anything significant. Your time wasn't wasted mate. It's better to get in there and poke around, familiarise yourself with the inner workings of your car and making sure it's safe. Best way to learn. I'm sure that as my car ages, it will require more wrenching by me, which will inevitably give me more learning experiences. Thank God for you tube.

Looks like the loose dog bone mount may have been the culprit. I'll have to check mine too. Things can get loose over time and the occasional once over with a socket set is advisable. 

I am yet to know if they are in fact fluid filled. Part of me thinks they are, but I'll try and find out.

House of Cards is excellent. Chernobyl, The Pacific, Band of Brothers.... among the best TV series out there 

Share this post


Link to post
Share on other sites
58 minutes ago, nzzr6 said:

House of Cards is excellent. Chernobyl, The Pacific, Band of Brothers.... among the best TV series out there 

Better Call Saul, Snowfall, Animal Kingdom, Foyle's War, Boardwalk Empire, Ozark, Chuck..to name a few..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks guys. I'm glad it was minor. I really should have checked the dog bone first. Nothing wasted really. Now I know how to do something else.

Yeah I find I watch a lot more YouTube, too. Funnily enough, people fixing stuff. I like the car guys that rebuild wrecks like Goonzquad and Vtuned. 

As for TV eps - West World, Ozark, Billions, Altered Carbon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Good outcome Jack. Fancy the bolt being loose on the dog bone. They are usually tightened to spec from factory and that's quite tight. For it to come loose is strange.

I agree with the you-tube thing too mate. It's always a great learning tool for us and in general watching those you mentioned rebuild cars that otherwise should've been binned.

One in particular was by a you tuber called DIY Gang. He fully rebuilt a Dodge Hellcat that was burned to a crisp. The car was toast, with the roof caved in etc. We all though he was mad, but he pulled it off ! Talk about hard work, OMG !

Watch this:

 

 

Edited by Tony Prodigy

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Tony Prodigy said:

Good outcome Jack. Fancy the bolt being loose on the dog bone. They are usually tightened to spec from factory and that's quite tight. For it to come loose is strange.

I agree with the you-tube thing too mate. It's always a great learning tool for us and in general watching those you mentioned rebuild cars that otherwise should've been binned.

One in particular was by a you tuber called DIY Gang. He fully rebuilt a Dodge Hellcat that was burned to a crisp. The car was toast, with the roof caved in etc. We all though he was mad, but he pulled it off ! Talk about hard work, OMG !

Watch this:

 

 

Have gotten into the habit of using a paint marker to mark bolts when i torque them, i find that makes it easy to see at a glance whether a bolt has backed itself out

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, nzzr6 said:

Have gotten into the habit of using a paint marker to mark bolts when i torque them, i find that makes it easy to see at a glance whether a bolt has backed itself out

Good habit which I should adopt. It will also make it easy for me to see which bolts have been properly torqued instead of my usual "gut en titen" german spec.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 8/4/2020 at 5:02 AM, Tony Prodigy said:

Good outcome Jack. Fancy the bolt being loose on the dog bone. They are usually tightened to spec from factory and that's quite tight. For it to come loose is strange.

It was totally my fault. I replaced that part a month or so ago. Should have gotten out the torque wrench.

On 8/4/2020 at 8:03 AM, nzzr6 said:

Have gotten into the habit of using a paint marker to mark bolts when i torque them, i find that makes it easy to see at a glance whether a bolt has backed itself out

Good idea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...