Jump to content

Camry 2005 Rattle noise at start up when in Drive or Reverse


Ronnyboy
 Share

Recommended Posts

Hi All,

There's been a rattling noise coming from the engine bay when its put into gear (Its fine in Park and Neutral)

This only happens on cold starts and the Rattling sound is there for about 2 minutes then gets normal while you're driving. 

Has anyone  had a similar experience with their Gen5 Camry (2002-2006)?

Its been happening for a few months now and the following has been replaced so far;

  • Top Engine dog bone mount
  • 3 other Engine Mounts
  • Engine old and Coolant 
  • Transmission Fluid

Everything seems fine when its at the dealer as the car would have been driven for a while.

I managed to record it today on the phone with the bonnet open and it seems its coming from where the Alternator is. 

I was thinking of getting the Alternator and Water pump replaced but thought id post the video here first. 

 

Link to comment
Share on other sites


I would research how to loosen the tension on the serpentine belt for your vehicle.

Then check for movement on the idler pulleys, alternator and water pump etc.

In my case, it ended up being the water pump that needed to be replaced. There was noticable movement in the water pump pulley.

I am guessing from the video that it could be an idler pulley.

Please let us know what ends up being the culprit/s.

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, campbeam said:

I would research how to loosen the tension on the serpentine belt for your vehicle.

Then check for movement on the idler pulleys, alternator and water pump etc.

In my case, it ended up being the water pump that needed to be replaced. There was noticable movement in the water pump pulley.

I am guessing from the video that it could be an idler pulley.

Please let us know what ends up being the culprit/s.

Thanks, will do. I suspected it may have been one of these.

Link to comment
Share on other sites

It definitely has the sound of a bearing rattle. Ashley's advice is spot on.

I would tend to think it's either the water pump or idler pulley. I'm leaning more towards the water pump  Idler pulleys tend to go dry and squeal but not so much rattle which is why I'm thinking it's going to be the pump.

Be interesting to see what you find.

Edited by Tony Prodigy
Link to comment
Share on other sites

I was thinking it may be the water pump because it Revs a little over 2 RPM (in Park) for about 2 or so minutes when cold.

I'm use to seeing it around 1.5 RPM mark but 2 RPM may be normal because of its age.

I've ordered all 3 parts plus the belt which should arrive in a week. 

Link to comment
Share on other sites

Something that I did a while ago was to lubricate the sealed bearings on the idler pulleys. This was most likely after I had viewed a YouTube video on this topic similar to the following one. I actually removed the idler pulleys to make this task a lot easier. At a later time, when I had to replace the water pump on my Aurion, I lubricated the sealed bearing on the serpentine belt tensioner. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
On 9/3/2021 at 10:06 PM, campbeam said:

Thank you for the update.

Interested to know whether the alternator was replaced or repaired and whether you replaced other parts.

Yes the Alternator was replaced with a Reconditioned Bosch brand as Toyota no longer sell these alternators (Toyota Part number 270600H080)

The other parts were also replaced (i,e Water pump, belt tensioner, fan belt, thermostat and coolant etc) but it was the alternator that was making the noise.

I have added the Toyota genuine part numbers that were replaced below; 

1 - 270600H080 ALT ASSY W/REG 380N (No longer sold by Toyota)
2 - 1610028041 PUMP ASSY, WATER
3 - 9091602598 BELT,V-RIBBED
4 - 1662028090 TENSIONER ASSY
5 - 0888980077 SUPER LONGLIFE COOLANT 5LT
6 - 9091603129 THERMOSTAT
7 - 1632562010 GASKET
8 - 1640136020 CAP SUB-ASSY
9 - 161730H030 PULLEY WATERPUMP 380
10 - 0882600100A - SEALANT 3 BOND 06404

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

Toyota Owners Club AU © 2020 | This Website has no association with Toyota (AU) or Toyota Motor Corporation. | Cookies | Privacy Policy | Terms & Conditions

×
×
  • Create New...

Forums


News


Membership