Search the Community

Showing results for tags 'coolant'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • New Members
    • New Members Introductions
    • Forum Terms and Conditions / Buy & Sell Rules
  • Toyota Models
    • 86 Club
    • Aurion / TRD Aurion Club
    • Avalon Club
    • Camry Club
    • Celica Club
    • C-HR Club
    • Corolla / Corolla Sportivo Club
    • Hilux Club
    • MR2 Club
    • Prius Club
    • Rukus Club
    • Supra Club
    • Starlet / Sera / Paseo Club
    • Tarago Club
    • Toyota 4X4 / Kluger / RAV4 Club
    • Toyota Commercial
    • Yaris / Echo Club
    • Classic Toyota
    • Other Toyota Models
    • Fortuner Club
  • General
    • General Toyota & Other Car Discussions
    • Club Lounge
    • Members Rides
    • Lights, Camera......Action
    • Toyota / TRD Rally
    • Spotted - Been seen or seen others?
  • Traders Area
    • Sponsor The Club
  • Buyer and Sellers Corner
    • eBay Finds
    • Buy & Sell - Parts and Accessories
    • Toyota's For Sale
  • Workshops and Maintenance
    • Audio/Video/Electronics
    • Detailing - Show & Shine
    • Inside and Out
    • Suspension & Brakes
    • Wheels & Tyres
    • Workshop Submissions
    • Toyota Guides Support Topics
    • Tools & Equipment
  • Misc
    • Site Suggestions
    • Upcoming Club Meets & Events
    • Previous/Past Club Meets & Events
    • Club News & Announcements

Categories

  • Toyota General Guides
  • Toyota Aurion Guides
  • Toyota Avalon Guides
  • Toyota Camry Guides
  • Toyota Celica Guides
  • Toyota C-HR Guides
  • Toyota Corolla Guides
  • Toyota Fortuner Guides
  • Toyota Hilux Guides
  • Toyota Kluger Guides
  • Toyota LandCruiser Guides
  • Toyota MR2 Guides
  • Toyota Prado Guides
  • Toyota Prius Guides
  • Toyota Rav4 Guides
  • Toyota Rukus Guides
  • Toyota Supra Guides
  • Toyota Starlet / Sera / Paseo Guides
  • Toyota Tarago
  • Toyota Yaris / Echo Guides
  • Toyota 86 Guides
  • Classic Toyota Guides

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


AIM


MSN


ICQ


Yahoo


Jabber


Skype


First Name


Last Name


Toyota Model


Postcode Region


Location

Found 5 results

  1. How many liters of coolant I need for a complete change?
  2. Interested to know what coolant system maintenance checks other forum members are doing. I regularly check the coolant level and replace the coolant in the overflow bottle about every 6 months. I have bought ph test strips on eBay but have not used them on a regular basis. Very interested in having the coolant system as efficient as possible particularly with the hot Summer days coming. After reading the articles in the attached URLs, I am confident that the coolant is in good condition but planning to do a ph test soon. https://practicalmotoring.com.au/car-advice/what-is-coolant-antifreeze-and-why-does-you-car-need-it/ https://www.cartechbooks.com/techtips/antifreeze
  3. Hi all new member here , recently retired , just bought a 99 Tarago cheap ! , maybe to cheap ! , anyhow ive got a bit of time on my hands now and im not to shaby with the tools . My prob is the vans dual fuel ( got to put a new fuel pump in on the weekend , when i find where it is ! ) and it had a cracked cooland tank , so ive bought a new one , reconected all hoses in the right positions ( i think ) , but im still losing water , and a fair bit ! , no steam from exhaust pipe and no obvious hose leakages , car doesnt get hot , coolant just vanishes . There seems to be a small amount driping under car aboutst where the water pump is , but im not realy sure , i cant seem to trace the leakage , any help/tips would be much appreciated , cheers.
  4. It's been a while since I've been on (literally have had no time for many months)... but had a fairly catastrophic failure of the water pump this morning with zero warning at any time previously! Had the car serviced on it's usual schedule about 3 months ago - the 90,000 km major service. No leaks reported, no abnormal noises, no cooling issues found. Back on the 50,000 km service during my usual fluid checks, I had however noticed a sudden drop in the coolant reserve reservoir; but at the service shortly after I found that - neither Toyota nor myself could find any sign of a leak, so we put it down to possibly air pocket in the coolant system that had suddenly cleared out. Yesterday I came back from a trip from Phillip Island, only approximately 2 hours drive from Melbourne of mostly freeway driving, and no issues at all. No cooling issues, no leaks, no noises. I started the car this morning, and was immediately greated with a very loud and consistent squealing noise, which lasted approximately 3 minutes before completely disappearing as the car warmed. I tracked it down to the area on the front end of the engine; and seemed to be one of the pulleys. I couldn't see any wobbling pulleys or any indication of leaks (there was no sign at all, no water under the car etc.) - and given the heavy rain yesterday afternoon, I figured it was just water on the belt that was making it slip. The coolant reservoir was also at its normal level, middle. I drove off to do my grocery shopping (about half an hour after a 20 minute drive), and came back to find the car resting in a pool of pink coolant approximately 1m wide Overflow reservoir was almost empty now, and when I shone a torch down the side to the water pump pulley, there was clear signs of coolant everywhere on the splash guard along with oily white residue splattered up on the side of the induction box... As there was still coolant in the system, I jacked up the heater to max, and turned on the aircon to force the fans on the radiator on; and carefully made my way to the nearest car shop to get some coolant. By the time I made it to the car shop, while the car was idling I checked under the bonnet again to see the condition, and to my alarm the water pump pulley was wobbling around erratically and gushing coolant from behind. By this point, the coolant reservoir is completely empty. I topped up the reservoir and let the car idle for a couple of minute while it sucked in the coolant, during which time I had to top it up again twice (it was obviously leaking heavily while driving, despite me keeping it under 2k RPM). So I limped it back to the nearest Toyota dealer, where it is currently waiting on the street until they open tomorrow and I can get it inspected. I had to top up the coolant 3 times in the 15 minute drive there... so it is a very serious leak for certain. What I am wondering (sorry about the long story!), has anybody else had the water pump fail at only 95,000 km? And if not, how long should it typically last? My suspicion is Toyota overtightened the belt at last service, which buggered the bearing and thus broke the water seal (I hope there is no oil seal connected to the timing chain too? I forgot to check the oil colour under the cap for signs of moisture). It has been about 6000km since the service, and a heavily overtightened belt I can see causing a bearing failure in that time... as I have had this experience in the past with other cars. I really, really don't want to be spending $1k or whatever it may cost to fix the pump if it is Toyota's service dept who caused the premature failure...
  5. Hi, Newbie here with some probably obvious questions. I don't expect a definitive answer, as no one reading has seen the car. Coolant colour: My car's coolant is red, but when i look in the cap above the radiator, the inside looks orangey with some erosion on the lid and that general area inside. Im not sure if I am looking at rust or something else? The car drives beautifully, engine is smooth sounding and has never leaked oil or coolant anywhere. The temp never goes past half way, it usually stays at just under half way no matter what the situation is. Its been like this since i got it. It's been serviced as well, no one has pointed out the problem before. Its a corolla 1999 model Does this sound like a rust issue? If this is rust, do I have a major problem on my hands? Perhaps a previous owner put water in the coolant? See attached images Clunks When the car hasn't been used in a while, it feels like the back breaks get stuck, and I hear a loud giving way clunk noise coming from the back of the car. Does anyone know what this is likely to be? I wonder if its just the brakes sticking to the wheel somehow Starter motor When I start the car, the starter motor sometimes makes a loud spinning kind of sound once the car's engine has already started. It sounds similar to the sound you hear if you try to start a car while driving around the block. It seems unavoidable sometimes, no matter how quickly I try to start it. Perhaps it's me turning it on too slowly, but is there something else that it could be