Jump to content

engine problems


Keisari

Recommended Posts

My celi would always start up within one second of turning over, but suddenly it would sometimes require as many as 5 or 6 tries to get going lately. Once it did get going, however, it would be fine.

Today when I got it to start the idle was extremely erratic. It would be stable for a few seconds then randomly bog down 300-600 rpm with a corresponding kickback in the exhaust. When it kicks back, the engine shudders. Also, sometimes when turning over the electricity sometimes dies for a bit, almost like a flat battery, then suddenly comes back again, like a perfectly fine battery. The voltmeter says there's plenty of juice.

There's no CEL and no codes.

I replaced the spark plugs, distributor cap and rotor. The leads, battery and fuel filter are only about 2 years old. I verified the ignition timing not long ago. I suspect a bad distributor, as I also noticed oil seepage under the cap. What do you guys think, and how much is a remanufactured distributor for my vintage?

Cheers.

Link to comment
Share on other sites

My celi would always start up within one second of turning over, but suddenly it would sometimes require as many as 5 or 6 tries to get going lately. Once it did get going, however, it would be fine.

Today when I got it to start the idle was extremely erratic. It would be stable for a few seconds then randomly bog down 300-600 rpm with a corresponding kickback in the exhaust. When it kicks back, the engine shudders. Also, sometimes when turning over the electricity sometimes dies for a bit, almost like a flat battery, then suddenly comes back again, like a perfectly fine battery. The voltmeter says there's plenty of juice.

There's no CEL and no codes.

I replaced the spark plugs, distributor cap and rotor. The leads, battery and fuel filter are only about 2 years old. I verified the ignition timing not long ago. I suspect a bad distributor, as I also noticed oil seepage under the cap. What do you guys think, and how much is a remanufactured distributor for my vintage?

Cheers.

hey mate i had the same problem with my 1986 celica and i just made a starter relay 4 it and nowit starts fine and yea my car does that shutter thing every now then but idk wat it is

thanks sydney

Link to comment
Share on other sites

Thanks for the reply. I just wanted to update: I ended up reconditioning my distributor and now all's well. After soaking it in petrol and cleaning it all up, then replacing the centre oil seal, bearing and outer o-ring, no problems at all.

I got it done at Performance Ignition Services in Nunawading, VIC. I dropped it off late in the afternoon and it was done before end of business, reasonably priced too.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




  • Join The Club

    Join the Toyota Owners Club and be part of the Community. It's FREE!

  • Latest Postings

    1. 0

      Aurion "wobble"

    2. 1

      Fuel Tank transfer

    3. 0

      Kakadu GVM

    4. 4

      Caravan towing

    5. 0

      Hi, I'm Magazi in NSW I'm a new member

    6. 0

      How to reset service interval light

    7. 5

      Tyres

    8. 7

      1998 Toyota Celica Pricing idea

    9. 54

      Rattle on engine start

×
×
  • Create New...

Forums


News


Membership